Hamsterkunskap

På den här sidan kan du läsa fakta om hamster (guld och dvärg)


Introduktion

Den syriska guldhamstern började användas som labratoriedjur under 1940-talet. Från 1950-talel blev guldhamstern allt vanligare som sällskapsdjur. Alla domesticerade guldhamstrar härstammar ifrån en och samma hona med sina tre ungar som grävdes upp ur ett bo i norra Syrien 1930. 

Den vilda guldhamstern är ca 15cm med en svans på 1-2 cm. Ovansidan är gulbrun, magsidan vit med en mörk bröstfläck. De har en jämntjock och kompakt kropp med korta ben. Huvudet är brett och de har upprättstående öron och stora svarta ögon. 

Guldhamstern är utpräglat solitärt. Vuxna djur tolerera bara varandra under parning. Orsaken till att de lever solitärt är för att deras naturliga biotop är mycket karg och foderfattig. Namnet hamster kommer ifrån djurets vana att bära föda i kindpåsarna till boet där de hamstrar mat. 

Den kinesiska dvärghamstern finns i Mongoliet, Manchuriet och Kina. I Europa har den liksom många andra gnagare kommit först som labratoriedjur och fanns redan 1919. Eftersom den verkade vara svåruppfödd sökta man mer lättuppfödda hamsterarter. Det resulterade i att man övergick till den syriska guldhamstern på 1940-talet. Idag är den kinesiska dvärhamstern lätt att föda upp. Honorna har tidigare kunna vara bitska mot hanar men det har avlats bort. Den vilda kinesiska dvärghamstern är gråbrun med mörkt ryggstreck (ål) som börjar mellan ögonen och går till svansen. Buken är gråvit och ögonen är stora och svarta. 

Den vintervita dvärghamstern finns vilt i Syrien och Manchuriet. Namnet uppkom genom att pälsen blir vit under vintern när den är max 8 timmar dag och minst 16 timmar natt. På 1970-talet introducerade den vintervita dvärghamstern i England som labratoriedjur och som sällskapsdjur runt 1978. De är mörkgråa på ryggen och har en svart ryggål. Buken är vit, kroppslängden är upp till 7 cm. 

Campbells dvärghamster finns i vilt i Mongoliet. Under 1960-talet importerades den som labratoriedjur till England. Under mitten av 1970-talet såg man först de som sällskapsdjur men det var först 1980-talet som de blev riktigt populära. 


© 2024 GnagareHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång