Marsvinskunskap

På den här sidan kan du läsa fakta om marsvin (lat. Cavia porcellus)


Introduktion

Marsvinen domesticerades för cirka 3000-6000 år sedan och har historiskt sett haft en betydelse som nyttodjur. Ursprungligen härstammar de från det vilda marsvinet som finns i de peruanska Anderna i Sydamerika. Redan på 1400-talet fanns det en domesticerad form av marsvin hos inkaindianerna i Sydamerika, och dessa var även färgade i olika mönster redan då. Inkaindianerna födde upp marsvin för köttets skull.

Idag är marsvin bland våra populäraste och vanligaste sällskapsdjur. De hålls främst för sällskap och är älskade för sin charmiga natur. Det finns fortfarande vissa regioner där marsvin föds upp som köttdjur.

Det tama marsvinet har en genomsnittlig längd på cirka 30 cm och en kompakt kropp med korta ben och ett stort huvud med en trubbigt nosparti. Dess framtassar har fyra tår och baktassarna har tre tår. I jämförelse med det vilda marsvinet har den tama varianten en något bredare kropp, kortare ben och en rundare nos. Färgen på marsvin varierar, men de kan vara brunmelerade eller ha andra mönster. Öronen hos marsvinen är upprättstående och liknar i viss mån råttöron.

Hanar hos marsvin kallas för galtar och honor kallas för suggor. 


© 2024 GnagareHandboken | Alla rättigheter reserverade
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång